Als je overweegt zonnepanelen te installeren ben je misschien al het begrip 'omvormer' tegengekomen. Het is een cruciaal onderdeel van je zonne-energiesysteem. Zonnepanelen produceren zogenaamde gelijkstroom die niet aangewend kan worden in huis. Die gelijkstroom dient eerst omgezet te worden in wisselstroom. Dat doet een omvormer. Er zijn echter verschillende soorten omvormers en de twee meest voorkomende zijn micro-omvormers en stringomvormers. In dit blog leggen we de verschillen tussen beide uit en helpen we je te bepalen welke het beste bij jouw situatie past.
Wat zijn micro-omvormers?
Micro-omvormers worden geïnstalleerd bij elk individueel zonnepaneel. Ze zetten de gelijkstroom (DC), die door elk paneel wordt geproduceerd, direct om in wisselstroom (AC) voor gebruik in je huis of om terug te leveren aan het net.
Voordelen van micro-omvormers:
Ze maximaliseren de productie van elk individueel paneel, ongeacht de prestaties van de andere panelen. Dit is vooral handig als je panelen verschillende oriëntaties hebben of als sommige panelen in de schaduw staan. Ook de technische levensduur van micro-omvormer is doorgaans langer dan die van een stringomvormer. Verder bieden ze de mogelijkheid om de prestaties van elk afzonderlijk paneel te volgen, wat handig kan zijn voor probleemoplossing en onderhoud.
Nadelen van micro-omvormers:
Ze zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan stringomvormers. Ze kunnen moeilijker te vervangen zijn als ze defect raken omdat ze zich onder elk paneel bevinden.
Wat zijn stringomvormers?
Bij een stringomvormer worden meerdere panelen (een 'string') met elkaar verbonden, en de gelijkstroom van de hele string wordt samen omgezet in wisselstroom door één enkele omvormer.
Voordelen van stringomvormers:
Stringomvormers zijn goedkoper dan micro-omvormers. Verder zijn ze zijn vaak gemakkelijker te onderhouden en te vervangen, omdat ze op een toegankelijke locatie worden geïnstalleerd.
Nadelen van stringomvormers:
Als één paneel in de string slecht presteert (bijvoorbeeld door schaduw), kan dit onder omstandigheden de prestaties van de hele string beïnvloeden. Dit is echter niet zo ernstig als vaak wordt gedacht. Stringomvormers bieden meestal geen individuele monitoring per paneel, maar registreren alleen de prestaties van een string.
Is een micro-omvormer of string omvormer het beste voor jou?
De keuze tussen micro- en stringomvormers hangt af van je specifieke situatie. Micro-omvormers kunnen bijvoorbeeld een goede keuze zijn als je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben of als er schaduw op je dak valt. Stringomvormers kunnen daarentegen kosteneffectiever zijn als je panelen allemaal in dezelfde richting staan en er weinig tot geen schaduw is. Vooral als het aantal panelen groter wordt is het doorgaans een stuk voordeliger om te kiezen voor een stringomvormer.
Conclusie: string omvormer vs micro-omvormer
Zowel micro-omvormers als stringomvormers hebben hun eigen voordelen en nadelen. De beste keuze hangt af van je specifieke situatie, zoals de oriëntatie van je panelen en de hoeveelheid schaduw op je dak. Solarloods kan je helpen om de beste keuze te maken voor jouw omstandigheden. Wil je losse zonnepanelen kopen maar kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op en wij helpen je graag bij het maken van je keuze!